Hvordan forbedre blodsukkernivåene dine

422 millioner mennesker verden over lider av diabetes. De fleste av dem sliter med alvorlige svingninger i blodsukkeret og tilhørende effekter på det nevrologiske og hjerte-kar-systemet. Med trening, riktig mat og faste, kan du få blodsukkerverdiene dine under kontroll!

Det være seg sukkerbjørner, lakris eller sjokolade - søtsaker har lenge vært mistenkt for å utløse diabetes. Men det er ikke nødvendigvis sukkeret som resulterer i diabetes. Som forskning nå har avslørt, øker et generelt usunt kosthold og overvekt blodsukkernivået og forårsaker type 2 diabetes mellitus. Selv sunne, atletiske barn og voksne kan utvikle diabetes type 1, som vanligvis er forårsaket av genetiske faktorer.

Økt blodsukker- og diabetesrisiko kan måles med langsiktig blodsukkerverdi HbA1c . I denne artikkelen vil vi forklare hva denne verdien handler om og hva du kan gjøre med hypoglykemi eller hypoglykemi.

Sukkersyke

Det langvarige nivået for blodsukker HbA1c er spesielt relevant for de som lider av diabetes. I følge Verdens helseorganisasjon (WHO) er diabetes mellitus en av de vanligste sykdommene, med rundt 422 millioner mennesker som lever med diabetes over hele verden i 2014. Type 2-diabetes er spesielt utbredt blant eldre mennesker.

For å virkelig forstå det kliniske bildet av den utbredte sykdommen diabetes, er det viktig å kunne klassifisere de viktigste begrepene rundt sykdommen: bukspyttkjertel, insulin, blodsukker, type 1 diabetes og type 2 diabetes.

Hva er insulin?

Bukspyttkjertelen produserer hormonet insulin . Det regulerer blodsukkeret, dvs. glukoseinnholdet i blodet, og fungerer som en nøkkel. Den åpner cellemembranen fra utsiden slik at sukkeret fra blodet kan komme inn i cellen og forsyne den med energi. Når sukkeret har kommet i cellen, synker sukkerinnholdet i blodet[1].

Generelt lar insulin sukkeret komme inn i cellene. Ved diabetes mellitus kan ikke kroppen transportere sukkeret fra blodet og inn i cellene. Sukkeret (glukose) fortsetter å sirkulere i blodet, noe som får blodsukkeret til å øke. Diabetes er forårsaket av insulinmangel eller ubrukelig insulin. Det er tre forskjellige former:

 • Diabetes mellitus type 1 - absolutt insulinmangel
 • Diabetes mellitus type 2 - relativ insulinmangel
 • Svangerskapsdiabetes - relativ insulinmangel i svangerskapet

Forskjellen mellom diabetes mellitus type 1 og type 2

Når det gjelder diabetes type 1 produserer ikke bukspyttkjertelen insulin lenger fordi den har nedsatt funksjon av virusinfeksjoner eller genetiske disponeringer. Diabetes type 1 rammer barn og unge diabetes 2, derimot er det mer sannsynlig å være et resultat av et usunt kosthold og fedme : Ved denne sykdommen produserer bukspyttkjertelen insulin, men kan ikke åpne cellemembranen. Fettceller står i veien for insulin. Dette er grunnen til at glukose forblir i blodet og blodsukkeret stiger [2].

 Diabetesrisiko på grunn av D-vitaminmangel

Det er godt å vite: Det er et nord-sør skille i Europa med hensyn til diabetes mellitus type 1. I Skandinavia er betydelig flere mennesker rammet enn i Sør-Europa. Forskere antar at genetiske årsaker og en vitaminmangel som er utbredt i Nord-Europa har skylden. Sol-vitaminet, D er ment å beskytte bukspyttkjertelen mot infeksjoner som svekker dens funksjon[3].

Svangerskapsdiabetes

Svangerskapsdiabetes er et relativt vanlig I det kliniske bildet. I de fleste tilfeller oppstår forhøyet blodsukkernivå i andre halvdel av svangerskapet. Følgende faktorer øker risikoen for å utvikle diabetes type 2 under graviditet[4]:

 • Den gravide lider av alvorlig overvekt.
 • Kvinnen hadde allerede utviklet diabetes i et tidligere svangerskap.
 • Type 2 diabetes er vanlig i kvinnens familie.

På grunn av dette bør du gjennomgå regelmessige medisinske undersøkelser. Hvis du får diagnosen svangerskapsdiabetes, sjekk blodsukkernivået. I verste fall kan dårlig justert svangerskapsdiabetes føre til spontanabort. Etter fødselen av barnet løser denne formen for diabetes seg selv[5].

Nåværende kunnskap - Amming beskytter mot diabetes mellitus type 2

German Institute of Nutrition Research undersøkte risikoen for å utvikle diabetes type 2 hos ammende mødre. Studien fant at ikke-ammende deltakere viste en sterkere tendens [6] . Forskere ved det tyske senteret for diabetesforskning mistenker at amming beskytter kvinner mot diabetes type 2 når de har hatt svangerskapsdiabetes.[7].

Blodsukker og HbA1c

Sukker er som drivstoff for kroppen. Hjernen, musklene og organene våre fungerer på full hastighet når insulin mater dem med denne energikilden. Brød, poteter, ris, frukt og søtsaker inneholder karbohydrater , kjemiske sukkerkjeder. De består av glukose eller fruktose , som omdannes til glukose i kroppen. Selv i munnen bryter stoffer i spytt ned langkjedede karbohydrater til glukosemolekyler Bare i denne formen kan kroppen introdusere karbohydrater i blodomløpet via slimhinnen i tynntarmen - blodsukkeret øker og bukspyttkjertelen frigjør insulin.

Hvilke blodsukkernivåer anses som normale?

Leger måler vanligvis blodsukker i den internasjonale enheten millimol per liter ( mmol / L) . I Tyskland brukes enheten milligramm per desiliter ( mg / dl) . Om blodsukkeret er innenfor et sunt område, avhenger av om du faster eller har spist[8, 9].

Helsetilstand / målverdier til bestemte tidspunkter

Etter å ha stått opp (faste)

Før måltidet

Minst 90 minutter etter å ha spist

Sunt

72-108 mg/dl

< 140 mg/dl

Diabetes mellitus Type 2

72-126 mg/dl

< 153 mg/dl

Diabetes mellitus Type 1

90-126 mg/dl

72-126 mg/dl

90-162 mg/dl

Barn med diabetes

72-126 mg/dl

72-126 mg/dl

90-162 mg/dl

Endret av: National Institute for Health and Care Excellence

Greit å vite: For å omgjøre blodsukkerverdien fra mg / dl til mmol / L må du dele verdien med 18. 72 mg / dl som da resulterer i 4 mmol/L.

Ubalanse i blodsukkeret og deres konsekvenser

Det er vanskelig for en diabetiker å opprettholde et konstant godt blodsukkernivå. Imidlertid, med riktig terapi og livsstil, kan du sikte mot stabile sunne blodsukker-nivå for å unngå konsekvensene av blodsukkersvingninger. Både hypoglykemi og hyperglykemi har en negativ effekt på kroppen din.

Hvis blodsukkeret ditt synker til et veldig lavt nivå, kan dette føre til anfall i tillegg til de vanlige symptomene. I verste fall kan alvorlig hypoglykemi føre til at du mister bevisstheten [15] .

Hyperglykemi i en lengre periode er assosiert med langvarig skade. Skader på nervecellene forårsaker nummenhet , spesielt i føttene. Saccharified molekyler blir i økende grad avsatt i øyet, noe som kan føre til nedsatt syn . Høyt blodsukkernivå gjør det også vanskelig for nyrene og hjertekarene å klare seg. Risikoen for å utvikle nyreproblemer eller til og med få et hjerneslag øker [16] .

Aktuell kunnskap: Høyt blodsukker og HbA1c svekker hjernen

I følge den nyeste forskningen eldes hjernen raskere hvis du lider av diabetes med kontinuerlig hyperglykemi. I studien var hjernen til en diabetiker fem år eldre enn til en frisk frivillig. På samme måte kan diabetes fremme utbrudd av demens . For å redusere risikoen, bør pasienter prøve å oppnå en kontinuerlig optimal HbA1c-verdi med riktig behandling [19] .

Hva er et forhøyet blodsukkernivå?

Leger vurderer forhøyet blodsukker å være til stede når fastende blodsukker overstiger 126 milligram per desiliter . Siden kroppen frigjør betydelige mengder av stresshormonet kortisol om morgenen, kan det faste blodsukkeret være større enn 126 mg / dl om morgenen. Kortisol øker mengden glukose i blodet[10, 11].

Gutten med det høyeste målte blodsukkeret i verden: Amerikaneren Michael Buonocore ble innlagt på sykehus i 2008 med et blodsukkernivå på 2656 mg / dl. Han fikk diagnosen diabetes mellitus type 1[12].

Hva er HbA1c-verdien

Langsiktig blodsukker HbA1c indikerer det gjennomsnittlige blodsukkernivået ditt i løpet av tre måneder . Sukker fester seg til blodpigmentet hemoglobin i blodet, og får det til å "felle". Vi kaller det sukkerholdige blodpigmentet "glykohemoglobin", "hemoglobin A1c" eller "HbA1c".

Jo høyere HbA1c-verdi, jo mer sakkarifiserte hemoglobinpartikler i blodet. Dette betyr at du har hatt økt blodsukkernivå i løpet av denne perioden. I tyskspråklige land er HbA1c-verdien vanligvis indikert som en prosentverdi den beskriver andelen HbA1c i det totale hemoglobinet. Leger kan bruke denne verdien til å diagnostisere diabetes mellitus[13].

Hvilke HbA1c-verdier er normale? – En oversikt

HbA1c-verdi

Forklaring

< 5,7 prosent

Normalområde

5,prosent < 6,5 prosent

Gråsone ( pre-diabetes) - bør undersøkes

= 6,5 prosent

Forhøyet (mulig diabetes) – må undersøkes

6,5 - 7 prosent som målområde for diabetikere

Hvis HbA1c-verdien din ligger innenfor den såkalte gråsonen, snakker leger om pre-diabetes . I dette blodsukkerområdet øker risikoen for å utvikle diabetes. Spesielt overvektige og de som har et ubalansert kosthold, faller i denne kategorien. Et sunt kosthold og tilstrekkelig trening kan minimere denne risikoen. Hvis verdien din er større enn eller lik 6,5 prosent, vil leger anta at du har diabetes. En omfattende blodprøve gjør det mulig for leger å bekrefte diagnosen.

Kort sagt - Blodsukker og HbA1c:
Blodsukkerverdien indikerer hvor mye glukose det er i blodet . HbA1c-verdien fungerer som et langtidsminne for sukkerinnholdet i blodet. Den gir informasjon om blodsukkernivået de siste tre månedene. Begge parametrene er viktige for diagnosen diabetes mellitus og er spesielt relevante for diabetikere.

Årsaker til hyperglykemi og hypoglykemi

Ulike faktorer får blodsukkeret til å øke eller synke. Normalt gjenoppretter hormoner balansen i disse svingningene. Dette fungerer imidlertid bare i begrenset grad hos diabetikere. Som et resultat av dette svinger blodsukkerbalansen mer, og får dem til å hyppigere lide av hypoglykemi og hyperglykemi.

Hva forårsaker hypoglykemi?

Hvis insulinmengden er for høy , faller blodsukkernivået raskt. For mye sukker kommer inn i cellene. Følgende forhold reduserer blodsukkernivået betydelig [14]:

 • Bruk av mer insulin og medisiner enn nødvendig
 • Omfattende fysisk aktivitet
 • Høy belastning
 • Tungt alkoholforbruk
 • Faste og å utelate måltider (spesielt ved diabetes type 1)

Du bør ikke undervurdere hypoglykemi - det synkende blodsukkernivået må motvirkes. Ha alltid glukosemåler og dekstrose med deg for å unngå de farlige konsekvensene av hypoglykemi.

Godt å vite: I sjeldne tilfeller kan godartede svulster også føre til hypoglykemi. De såkalte insulinomene produserer overflødig insulin, noe som får blodsukkernivået til å synke. I Tyskland risikerer hver 200. person å utvikle et insulinom. Spesielt personer over 50 år rammes[15].

Hva øker blodsukkernivået?

Hyperglykemi rammer hovedsakelig diabetikere. Glukose forblir i blodet på grunn av mangel på insultin Blodsukkernivået kan også øke på grunn av [16] :

 • stor belastning
 • bruk av kortisonpreparater
 • Infeksjoner
 • mangel på trening

Symptomer på hypoglykemi og hypoglykemi

Svingninger i blodsukkernivået går ikke upåaktet hen. Hjertet ditt løper, forvirring slår inn, og din emosjonelle tilstand svinger mellom angst og sinne. Hypoglykemi og hypoglykemi kan være farlig hvis du ikke klarer å handle omgående. Problemet med ubalanse i blodsukkeret: Jo oftere du lider av det, jo verre kan du føle det over tid. Personer med hyppig hypoglykemi merker at blodsukkeret deres er lavt enten for sent eller ikke i det hele tatt, noe som kan gi livstruende konsekvenser[17, 18].

Hvordan kan jeg se om blodsukkeret mitt er lavt eller for høyt?

Hypoglykemi [15]

Hyperglykemi [16]

Hjerteløp

økt urinering

Sterk appetitt

Økt tørst

konsentrasjonsproblemer, utmattelse, forvirring, angstanfall, emosjonelle utbrudd

Utmattelse

Økt svette, frysninger, svake knær

Hodepine

Behandling - Optimaliser blodsukkeret og HbA1c

6 tips for å forbedrede blodsukkerverdier over lang tid

Regelmessige undersøkelser av fastlege og diabetologer er viktige for å opprettholde en veljustert HbA1c-verdi. Uansett ligger mye av ansvaret også hos de som er berørt. Riktig insulin- og medisineterapi kan brukes til å justere blodsukkernivået veldig bra. I tilfelle svingninger i blodsukkernivået, må pasienter imidlertid opptre riktig for å forhindre helseproblemer. Ideelt sett bør ikke bare diabetikere, men også familiemedlemmer, venner og samarbeidspartnere informeres.

Hva gjør jeg i tilfelle hypoglykemi?

Du må handle raskt! Hypoglykemi behandles best med raskt absorberte sukkerarter: dekstrose , søtsaker, Coca Cola og juice. Avhengig av verdien, anbefales det å bruke følgende midler. Etter 15 minutter bør du sjekke om verdien har økt[20].

Blodsukker
level

Druesukker

Coca Cola

Vanlig-
sugar

Frukt
-juice

< 80 mg / dl

1 tablett

50 ml

1 ts fortynnet i vann

100 ml

< 70 mg / dl

1. 5 tabletter

75 ml

1.5 ts fortynnet i vann

150 ml

< 60 mg / dl

2 tabletter

100 ml

1 ss fortynnet i vann

200 ml

< 50 mg / dl

2.5 tabletter

125 ml

1.5 ss fortynnet i vann

250 ml

Hva skal jeg gjøre hvis blodsukkeret ikke øker?

Du kan ikke være alene i en situasjon som denne! Følgende må vurderes [21]:

 • Få hjelp. Fortell det til partneren din, naboen eller en person i din umiddelbare nærhet.
 • Fortsett å konsumere raskt absorberbare karbohydrater og sjekk verdiene dine hvert 15. minutt
 • Hvis verdien synker betydelig, kontakt 113.
 • Ha alltid en glukagon-sprøyte hendig. Glucagon er antagonisten mot insulin og øker blodsukkeret.

Hvordan kan jeg senke høyt blodsukker?

Du kan motvirke høyt blodsukker med insulin. Diabetologen din vil diskutere mengden insulin som er nødvendig i tilfelle hyperglykemi med deg. Trening kan senke blodsukkeret, men hvis du utvikler hyperglykemi vil blodsukkeret øke betydelig som et resultat av trening[22].

Hva er den beste måten å senke for høye HbA1c-verdier?

Med riktig medisinering og livsstil kan du forbedre HbA1c-verdien og holde den på et optimalt nivå. Dette er spesielt viktig for de som lider av diabetes. Som diabetiker bør du sjekke HbA1c hver tredje måned og blodsukkernivået flere ganger om dagen. Fortsett å spise et sunt kosthold. I mange tilfeller er type 2-diabetikere i stand til å kontrollere sykdommen sin så godt ved å endre kostholdet og gå ned i vekt at de bare tar få eller ingen medisiner i det hele tatt[23, 24, 25].

Type-1-Diabetes

Type-2-Diabetes

Juster insulinbehandling riktig

Juster insulin og medisineringsterapi riktig

Trene regelmessig

Tren regelmessig, gå ned i vekt

Unngå mat med høy glykemisk indeks

Unngå mat med høy glykemisk indeks, spis sunt

Sjekk blodsukkeret regelmessig

Snakk om kontinuerlig blodsukkerovervåking med legen din

Sjekk blodsukkeret regelmessig

Kontroller HbA1c-verdien hver tredje måned

Kontroller HbA1c-verdien hver tredje måned

Magnesium - Et hjelpemiddel ved type 2-diabetes?

Kosttilskudd med Magnesiumtilskudd kan hjelpe de med diabetes type 2 med å få blodsukkeret under kontroll. Mineralet fremmer effektiviteten av insulin. Dette gjør at kroppen kan transportere mer sukker inn i cellene [26].

Hva er den glykemiske indeksen?

Den glykemiske indeksen indikerer hvor raskt og hvor sterkt blodsukkeret stiger når du konsumerer en gitt matvare. Jo høyere og raskere blodsukkeret øker, jo mer insulin trenger kroppen din. For eksempel er hvite melprodukter, hvit ris, gresskar og søtsaker matvarer med høy glykemisk indeks. Hele kornprodukter og de fleste frukt fører ikke til at blodsukkernivået øker så drastisk[27].

Aktuell kunnskap: Intermittent faste i diabetes mellitus type 2

Intermitterende faste blir stadig viktigere. I løpet av dagen bør du ha en fasteperiode på 16 timer, hvor du bare kan drikke vann og te. Du kan bare spise de resterende åtte timene. Den mest populære metoden er å spise to måltider mellom 12:00 til 20:00 og deretter faste. I følge en studie i World Journal of Diabetes kan intermitterende faste hjelpe diabetikere med type 2 diabetes å forbedre blodsukkernivået og gå ned i vekt. De lange periodene uten å ikke spise vil immobilisere blodsukkeret, og stoffskiftet går til fettreservene. Husk en ting: Så snart bukspyttkjertelen frigjør insulin stoppes fettmetabolismen din[28, 29].

Hva trenger en diabetiker å vurdere før trening?

Hvis du trener bør du sjekke blodsukkeret ditt en time før . Hvis verdien er mindre enn 100 milligram per desiliter, bør du spise to tabletter med dekstrose eller en banan. Hvis verdien er over 200 milligram per deciliter eller under 80 milligram per deciliter må du vente til verdien normaliseres. Det er også best å sjekke blodsukkernivået ditt etter trening, siden du vanligvis ikke legger merke til hypoglykemi under trening[22].

Viktig: Du bør ikke bare sjekke blodsukkeret før du trener, men også før du kjører bil!

HbA1c-Test

HbA1c-verdien er den viktigste parameteren for å undersøke den nåværende blodsukkerkontrollen av en diabetiker. I tillegg til diabetikere, bør personer med høy risiko for diabetes få blodsukkernivået kontrollert. Hvis du er overvektig med en familiehistorikk med diabetes, er det også en god ide å overvåke det.

En HbA1c-test er fordelaktig av følgende grunner [30] :

 • Du trenger ikke å ta den på tom mage.
 • Det kan sjekkes når som helst.
 • Den gir informasjon om blodsukkeret ditt i løpet av de tre siste månedene.
 • Det krever bare en liten mengde blod.

Hvem sjekker HbA1c-verdien din?

Langtidsblodsukker-test
Fastleger, diabetologer og noen farmasøyter kan sjekke langvarig blodsukkernivå - men du kan også gjøre en selvtest hjemme. For å ta cerascreen® HbA1c-testen , tar du en liten mengde blod fra fingertuppen. Et spesiallaboratorium analyserer blodprøven for å bestemme det langsiktige blodsukkeret ditt og bruker den til å bestemme gjennomsnittlig blodsukker de siste tre månedene.

HbA1c blodsukkerverdi – Kort fortalt

Hva er HbA1c-verdien?

HbA1c-verdien blir også referert til som langvarig blodsukker. Den gir informasjon om gjennomsnittlig blodsukkernivå de siste tre månedene. I tyskspråklige land er HbA1c-verdien vanligvis indikert som en prosentverdi internasjonalt også i millimol per mol (mmol / mol).

Hva indikerer HbA1c-verdien?

Hvis HbA1c-verdien er over 6,5 prosent er blodsukkeret ditt for høyt. Du kan lide av diabetes. Med en verdi på 5,7 til 6,5 prosent øker risikoen din for diabetes. Diabetes mellitus er en tilstand som er assosiert med ubalanser i blodsukkeret. Dette er forårsaket av mangel på insulin.

Hvordan kan jeg senke HbA1c-verdien?

For å optimalisere HbA1c-verdien din, anbefaler vi: regelmessig fysisk aktivitet, et balansert kosthold, en godt justert medisineringsterapi og regelmessig blodsukker og HbA1c-overvåking. Intermitterende faste er ment å hjelpe diabetikere av type 2 med optimaliseringen i henhold til de nyeste studiene.

Hva skjer i tilfelle hypoglykemi og hypoglykemi?

Hypoglykemi oppstår når et overskudd av insulin får glukosenivået til å synke. Ekstrem fysisk aktivitet kan også redusere blodsukkeret. Hyperglykemi oppstår når det ikke er nok insulin i kroppen eller når du er stresset. Hvis du er hypoglykemisk, vil du være mindre sannsynlig at du kan konsentrere deg, du blir svak i knærne og du merker at du svetter mer. Hyperglykemi manifesteres med økt trang til å urinere og en sterk tørste-følelse.

Kilder

 1. Pschyrembel Online | Insulin, https://www.pschyrembel.de/Insulin/H07H2/doc/
 2. Pschyrembel Online | Diabetes mellitus, https://www.pschyrembel.de/Diabetes%20mellitus/K05U4
 3. Bundeszentrum für Ernährung. Typ-1-Diabetes, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-6214.html
 4. Helmholtz Zentrum München. Schwangerschaftsdiabetes tritt bei ca. 4,5 % auf, https://www.diabetesinformationsdienst-muenchen.de/erkrankungsformen/schwangerschaftsdiabetes/verbreitung/index.html
 5. National Health Service. Gestational diabetes, https://www.nhs.uk/conditions/gestational-diabetes/
 6. Bundeszentrum für Ernährung. Typ-2-Diabetes, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-6994.html
 7. Bundeszentrum für Ernährung. Wie Stillen vor Diabetes schützt: Der Stoffwechsel verändert sich, https://www.bzfe.de/inhalt/wie-stillen-vor-diabetes-schuetzt-27778.html
 8. Bundesärztekammer (BÄK), Kassenärztliche Bundesvereinigung (KBV), Arbeitsgemeinschaft der Wissenschaftlichen Medizinischen Fachgesellschaften (AWMF). Nationale VersorgungsLeitlinie Therapie des Typ-2-Diabetes – Langfassung, 1. Auflage. Version 4. 2013, zuletzt geändert: November 2014. Available from: www.dm-therapie.versorgungsleitlinien.de; [cited: 02.11.2018]; DOI: 10.6101/AZQ/000213
 9. pmhdev: Blood Glucose Monitoring - National Library of Medicine, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMHT0024698/
 10. WHO | Diabetes programme, http://www.who.int/diabetes/en/
 11. Freckmann, G., Hagenlocher, S., Baumstark, A., Jendrike, N., Gillen, R.C., Rössner, K., Haug, C.: Continuous Glucose Profiles in Healthy Subjects under Everyday Life Conditions and after Different Meals. J. Diabetes Sci. Technol. Online. 1, 695–703 (2007)
 12. Guinness World Records. Highest blood sugar level, http://www.guinnessworldrecords.com/world-records/highest-blood-sugar-level
 13. Neal, B., Perkovic, V., Mahaffey, K.W., de Zeeuw, D., Fulcher, G., Erondu, N., Shaw, W., Law, G., Desai, M., Matthews, D.R.: Canagliflozin and Cardiovascular and Renal Events in Type 2 Diabetes. N. Engl. J. Med. 377, 644–657 (2017). doi:10.1056/nejmoa1611925
 14. Mayo Clinic. Hypoglycemia - Symptoms and causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hypoglycemia/symptoms-causes/syc-20373685
 15. Informationen für Patienten und Fachleute aus erster Hand - Schwerpunkt: Endokrinologie / Diabetologie, http://www.diabetes-deutschland.de/insulinom/
 16. Mayo Clinic. Hyperglycemia in diabetes - Symptoms and causes, http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hyperglycemia/symptoms-causes/syc-20373631
 17. Spero, D., BSN, RN: Low Blood Sugar Symptoms But Normal Levels, https://www.diabetesselfmanagement.com/blog/low-blood-sugar-symptoms-but-normal-levels/
 18. American Diabetes Assiciation. Hypoglycemia (Low Blood Glucose), http://www.diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-and-care/blood-glucose-control/hypoglycemia-low-blood.html
 19. Blutzucker versus Denkleistung, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-7371.html
 20. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney DIseases (NIDDK). Low Blood Glucose (Hypoglycemia), https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/preventing-problems/low-blood-glucose-hypoglycemia
 21. Blauw, H., Wendl, I., DeVries, J.H., Heise, T., Jax, T., PCDIAB consortium: Pharmacokinetics and pharmacodynamics of various glucagon dosages at different blood glucose levels. Diabetes Obes. Metab. 18, 34–39 (2016). doi:10.1111/dom.12571
 22. Shugart, C., Jackson, J., Fields, K.B.: Diabetes in Sports. Sports Health. 2, 29–38 (2010). doi:10.1177/1941738109347974
 23. Pettus, J., Stenger, P., Schachner, H.C., Dunne, N., Parkes, J.L., Pardo, S., Edelman, S.V.: Testing versus guessing blood glucose values: impact on self-care behaviors in type 2 diabetes. Curr. Med. Res. Opin. 30, 1795–1802 (2014). doi:10.1185/03007995.2014.929097
 24. Pan, B., Ge, L., Xun, Y.-Q., Chen, Y.-J., Gao, C.-Y., Han, X., Zuo, L.-Q., Shan, H.-Q., Yang, K.-H., Ding, G.-W., Tian, J.-H.: Exercise training modalities in patients with type 2 diabetes mellitus: a systematic review and network meta-analysis. Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act. 15, 72 (2018). doi:10.1186/s12966-018-0703-3
 25. Hermanns, N., Schumann, B., Kulzer, B., Haak, T.: The impact of continuous glucose monitoring on low interstitial glucose values and low blood glucose values assessed by point-of-care blood glucose meters: results of a crossover trial. J. Diabetes Sci. Technol. 8, 516–522 (2014). doi:10.1177/1932296814524105
 26. Division of Nutritional Epidemiology, National Institute of Environmental Medicine, Karolinska Institutet, Stockholm, Sweden. Magnesium intake and risk of type 2 diabetes: a meta-analysis. - PubMed - NCBI, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17645588
 27. American Diabetes Association. Glycemic Index and Diabetes, http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/understanding-carbohydrates/glycemic-index-and-diabetes.html
 28. Barnosky, A.R., Hoddy, K.K., Unterman, T.G., Varady, K.A.: Intermittent fasting vs daily calorie restriction for type 2 diabetes prevention: a review of human findings. Transl. Res. J. Lab. Clin. Med. 164, 302–311 (2014). doi:10.1016/j.trsl.2014.05.013
 29. Arnason, T.G., Bowen, M.W., Mansell, K.D.: Effects of intermittent fasting on health markers in those with type 2 diabetes: A pilot study. World J. Diabetes. 8, 154–164 (2017). doi:10.4239/wjd.v8.i4.154
 30. Saudek, C.D., Brick, J.C.: The Clinical Use of Hemoglobin A1c. J. Diabetes Sci. Technol. Online. 3, 629–634 (2009)