Histamin intoleranse manifisterer seg i symptomer lignende en allergi. Triggerer er histamin-rike matvarer som rødvin, moden ost, pølser og sjokolade.

Histamin-intoleranse: Pseudo Allergi 

Summer det i hodet og runner fra nesen din etter ett glass rødvin, en salami sandwich eller en sjokoladebit? Noe som først ser ut som en allergi kan skyldes en histamin intoleranse.

Histamine has a bad reputation. The messenger substance is mainly known to cause discomfort, especially in the case of allergies. In fact, histamine does important work in the body and is essential for our immune system. The inflammations triggered by histamin hjelper å bekjempe patogener og gifter som går inn i kroppen.

Men, hos noen er kroppen ikke i stand til å bryte ned histaminet kjapt nok. Om histamin kommer inn i systemet via mat tar en betennelse over og leder til hodepine, mage-tarm plager og kløe. Dette kalles histamin intoleranse.

Hva du kan forvente av denne artikkelen:

Histamin intoleranse: I tilfelle en histamin intoleranse vil for mye av budbringer substansen histamin være i kroppen. Dette er sannsynligvis fordi for lite av enzymet diamine oxidase (DAO) er tilstede i tarmene.

Årsaker: I øyeblikket er det kun teorier om hva som fører til en histamin intoleranse. Det er mulig at kroniske mage-tarm sykdommer, alkohol og visse medisiner bidrar til at kroppen ikke produserer nok av DAO enzymet.

Symptomer: Symptomene på histamin intoleranse er svært like symptomene på allergi. Kløe, forkjølelse, hodepine og mage-tarm problemer er noen av symptomene.

Behandling: Det viktigste du kan gjøre er å unngå matvarer med høyt histamininnhold som rødvin, tomater, spekepølse og modnet ost. På kort sikt kan medikamenter, kalt antihistaminer også lindre symptomene.

Hva er histaminer?

Histamin er en såkalt budbringer substans som videreformidler og sprer informasjon mellom celler og er viktig for immunforsvaret, blant annet. Histamin er produsert av en aminosyre som er produsert av kroppen i tillegg til å bli inntatt gjennom mat. Plager kommer først når kroppen ikke helt kan bryte ned histaminet etter den har brukt det[1].  

Histaminer hører til gruppen av biogenetiske aminer som oppstår i naturen og ofte er produsert ved forråtnelse og komposteringsprosesser[2].

Hvilken funksjon har histamine i kroppen?

Som en budbringersubstans tar histamin en hel rekke oppgaver: Den formidler stimuli fra en nerve til den neste, utvider blodårer og sikrer at muskler trekker seg sammen og slapper av. Histamin er også involvert i fordøyelsen av fett, immunforsvaret , dannelse av blod, sårleging og regulering av dag-natt rytmen.

Om det er for mye histaminer i kroppen kan problemer oppstå i akkurat de områdene. Konsekvensene er hjerterytmeforstyrrelser, blodtrykksvariasjoner og forstyrrelse av nevrologiske baner[1].

Hva er en histamin intoleranse? 

Ved histaminintoleranse, også kjent som histamin inkompatibilitet er interaksjonen av histamin og to enzymer antatt forstyrret. Kroppen er derfor ikke i stand til å bryte ned histamin effektivt nok, ikke en gang histaminet funnet i noen matvarer. Om du opplever symptomer etter å ha spist matvarer med høyt histamininnhold, er dette referert til som en histamin intoleranse[1].

Visste du at begrepet "histamin intoleranse" kommer av begrepet laktose intoleranse? Enzymfeil er også avgjørende for intoleranse mot laktose[3].

4 histamine-rike matvarer

Hvilken rolle spiller diaminoksidase?


I forbindelse med histamin intoleranse er begrepet diaminoksidase, eller DAO forkortet, ofte brukt. DAO er enzymet som primært er ansvarlig for å bryte ned histaminet som du inntar gjennom kostholdet. Den vanligste teorien om utviklingen av histamin intoleranse er basert på følgende: Aktiviteten av DAO er forstyrret, enzymet bryter ned histamin svært sakte og overfloden av histamin fører til plager.

Histamin intoleranse og matallergier?

is also called pseudo-allergy.


Histamin intoleranse er ikke en allergi. Men det er ofte vanskelig å skille nøyaktig mellom de to tilstandene fordi symptomene kommer etter man har spist i begge tilfellene og er omtrent identiske. Dette er grunnen til at histamin intoleranse.

Dette gjør det enda viktigere å skille klart mellom intoleranse fra allergier[4]. I respons til typiske symptom vil leger ofte starte en matallergitest for mat allergier som resulterer negativt ved histamin intoleranse. Da kan du og legen din eller terapauten bli mer bevisst på en mulig histaminintoleranse[2].

Selvsagt kan det også være tilfelle at du lider av en matallergi i tillegg til histamin intoleranse - men, ulike matvarer er som oftest ansvarlige for de respektive reaksjonene[5].  

Histamin intoleranse - Årsaker

Til dags dato, fra et vitenskapelig ståsted er det ikke noe definitivt bevis på årsaken til histamin intoleranse som kan tillegges til et problem med DAO enzymet. Noen kritikere mistenker til og med at det kliniske bildet av histamin intoleranse ikke eksisterer eller er psykosomatisk[6].

Godt å vite: Alle kan tollerere en viss mengde histamin! Hos friske folk er dette maksimalt 100 milligram av histamin daglig. Denne mengden kan finnes i råtnet fisk, for eksempel. Om vi krysser den terskelen snakker vi allerede om forgiftning. Om du har histamin intoleranse, vil du reagere til en langt lavere dose som nok ikke trigger forgiftning[7, 8].

Hva er årsakene til histamin intoleranse?

En histamin intoleranse betyr at kroppen ikke kan bryte ned histamin kjapt nok. Det er to mulige forklaringer på dette[9]:

 1. Utsatte individ har  for mye histamin, for eksempel på grunn av overproduksjon (grunnet allergier, bakterier eller blødning i mage-tarmkanalen) eller absorbering av histamin, histidin eller andre biogene aminer (i form av mat eller alkohol)
 2. Det er for lite eller kun inaktiv form av enzymet diaminoxidase (DAO) i kroppen hos det utsatte individet.

Resultatet er det samme i begge tilfeller: Det er for mye histamin i kroppen[2].

Hva kan føre til en enzym mangel?

Hvorfor mangler noen enzymet DAO? Det er ulike forklaringer og mulige årsaker til dette, spesielt:

 • Kronisk tarmstamme
 • Vitamin- og zink mangel
 • Medisin og alkohol

Kronisk tarmstamme 

Kroniske sykdommer i mage-tarmkanalen kan antagelig bidra til utvikling av histaminintoleranse. Personer med irritabel tarmsyndrom, gastritt, Crohn's sykdom eller magesår er ofte utsatt. De gangene kan, endringer i tarmslimhinner føre til at DAO enzymet ikke lenger produseres i tilstrekkelige mengder[10].

Medisin og alkohol

Andre mulige årsaker av tilegnet histamin intoleranse er medisin og alkohol. Begge kan hindre aktiviteten til DAO enzymet. For eksempel følgende aktive substanser kan påvirke funksjonen til DAO og videre histamin nivået[2]:

Aktiv ingrediens

Inneholdt i hva?

Acetylcystein (ACC)

Smertestillende

Ambroksol

Hostesaft

Aminophylline

Astma 

Amitriptylin

Depresjon

klorokin

Malaria

Isoniazid

Antibiotika

Metamizol

Kolikk

Metoklopramid

kvalme

Propafenon

Hjertearytmier

Verapamil

Koronar hjertesykdom

 

Om du jevnlig tar noen av de medikamentene og opplever symptomer på histamin intoleranse bør du kontakte legen din. Endring av medikament kan være nok til å lindre symptomene.

Vitamin og zink mangel

De to vitaminene B6 og C jobber tett sammen med enzymet DAO for å bryte ned histamin i kroppen. Om de to vitaminene mangler, vil histamin nivået øke tilsvarende. Noen forskere har overveid dette som en mulig forklaring for histamin intoleranse hos folk uten reduserte DAO nivå. Men, andre eksperter tviler på at vitamin B6 og C virkelig bidrar til denne intoleransen[10].

Godt å vite: På en sirkulær måte, mineralet zink kan også potensielt hjelpe med histamin intoleranse. Zink trengs for å aktivere vitamin B6, som etter tur støtter enzymet DAO i å bryte ned histamin.

Kort forklart: Personer med histamin intoleranse har for mye av budbringersubstansen histamin i kroppen, spesielt etter de spiser histamin-rike matvarer. Dette er grunnen til at en enzym mangel forårsaket av mage-tarm sykdommer eller medikamenter.

Histamin intoleranse - Symptomer

Kvinne med hodepine symptomer på histamin intoleranse

Hvordan manifisterer en histamin intoleranse seg?

Symptomene på en histamin intoleranse er først minner om en allergisk reaksjon. Det gjør at det ofte er vanskelig å identifisere intoleransen. Plager kommer etter konsum av matvarer med høyt histamininnhold, vanligvis umiddelbart eller opp til to timer senere. Symptomene kan vare opp til 12 timer eller lenger.

Sinden histamin kan feste seg til bestemte celler i  hele kroppen og trigge betennelsesreaksjoner, kan histamin intoleranse ofte føles i mange områder av kroppen. Typiske symptomer er[1, 2]:

Kroppsdel

Symptom

Hud

Rødhetm kløe, hevelse 

Tarmkanalen

Kramper, blødning, diaré

Lunger og luftveiene


Hoste, astma, kramper, rennende nese, vansker med å svelge

Sirkulasjonssystem


Endringer i blodtrykk, hjertebank, hjerte rytmeavvik, bevisstløshet

Nervesystemet

Hodepine, migrene, svimmelhet

 

Symptomene manifisterer seg ikke på samme måte for alle. For noen kommer de tidligere, mens andre har sterkere reaksjoner, og de fleste får bare deler av de mulige symptomene. I tillegg, hver person har en ulik  individuell toleransegrense. Dette betyr for eksempel at en person vil reagere umiddelbart etter å ha drukket litt rødvin, mens andre kanskje ikke merker noe før etter å ha drukket et helt glass[4].

Histamin og Migrener

Histamin kan føre til hodepine hos folk  med og uten migrener.[4]. Nøyaktiv hvordan migrene utvikler seg er ikke konklusivt avgjort, men er kanskje relatert til hvordan budbringersubstansen som trigger betennelsesreaksjoner. Histamin kan også spille en rolle i utvidelse av blodårer som så trigger migrenesmerter[11]. Denne teorien er støttet av det faktum at studier ofte har påvist lav DAO konsentrasjon i blodet hos folk med migrene. I tillegg, mange med migrener har merket en sammenheng mellom å spise mat som inneholder histaminer og migreneangrepene[12].

Histamin intoleranse og kvinnelige kjønnshormon

Forskere har sett at kravide kvinner   har lavere sannsynlighet for å lide av histamin intoleranse. Migrener og hodepine spesielt, er mindre vanlig og skjer ikke i det hele under svangerskapet. Dette kan være fordi hormonvariasjoner  under svangerskapet sikrer at det er merkbart med DAO i kroppen. Etter fødselen returnerer derimot verdiene til normal og intoleransen returnerer med full intensitet[4].

Under menstrasjon, kan også symptomene på histamin intoleranse bli kraftigere. På den andre siden har kvinner med histamin intoleranse ofte også større mer merkbare menstrasjonssymptomer, spesielt smertefulle kramper i magen. Dette er sannsynligvis på grunn av interaksjonen mellom histamin og de kvinnelige kjønnshormonene. Om det er mye histamin i kroppen blir østrogenproduksjonen bedre og progesteron produksjonen hindret. Dette fører til en økt frigjøring av smertesignalsendere og menstrasjonssymptomene er kraftigere.[13, 15-17].

Histamin og atopisk dermatitt

Histamin intoleranse blir sett som en mulig trigger av atopisk dermatitt oppblussing. Hudsykdommen fører til kløe og tørre hudutslett og budbringersubstansen histamin spiller en viktig rolle. Studier har vist at atopisk dermatitt pasienter ofte mangler nok av DAO enzymet og har for mye histamin i blodet. Et kosthold med lite histamin kan antakelig forbedre hudens utseende og føre til sjeldnere utbrudd. I ernæringsterapi får folk med atopisk dermatitt derfor råd om å unngå matvarer som er rike på histaminer[17].

Histamin intoleranse - Behandling

Om du lider av histamin intoleranse er den mest effektive terapien å unngå matvarer som er rike på histaminer. Men, det er enklere sagt enn gjort. Histamin finnes i mange matvarer og produsenter trenger ikke å ta med informasjon om histamin er tilstede på embalasjen

Videre er det nesten helt umulig å unngå histamin helt, ettersom det er tilstede omtrent over alt, i alle fall i små mengder. Men mange som lider av det får lindring med å unngå noen matvarer som inneholder store mengder histamin eller promoterer produksjonen av budbringersubstansen.

6 Tips for Histamin intoleranse

Hvordan behandles histamin intoleranse? 

Du har en velbegrunnet mistanke om histamin intoleranse? Da kan du gradvis endre kostholdet ditt. Det skjer over flere faser:

Fase 1: Venteperiode

Først fjern histamin-rike matvarer fra kostholdet  i 14 dager. Om du merker en kjapp bedring er det en klar indikasjon på histamin intoleranse.

Fase 2: Testfase

Etter den 14-dagers strenge venteperioden skal du nå gradvis reintrodusere små mengder histaminer i kostholdet. Det er best å teste bare en matvare til dagen. Målet er å sjekke tolleransen, den såkalte tolleransegrensen. Det er best å holde en symptomsdagbok  hvor du lister opp hva du har spist og når og hvilke symptom som kom på ulike tidspunkt. På denne måten kan du finne ut hvilke matvarer og hvilke mengder du tåler.

Denne testfasen burde vare i seks til åtte uker. I løpet av den tiden vil du også kunne merke hvilke andre faktorer som påvirker symptomene. Dette kan være stress, medikamenter og menstrasjon.

Fase 3: Langtids ernæring


Du har nådd tredje fasen når du har en helhetlig oversikt over mat og mengder du tåler. Som regel vil du ha fått etablert deg et balansert og smakfult kosthold. Siden det i noen tilfeller kan være passende å følge dette kostholdet i uoverskuelig fremtid, snakker leger og terapeuter om den fasen av permanent ernæring .[18].

Hvilke matvarer burde jeg unngå i tilfelle histamin intoleranse?

Pølse ost, rødvin inneholder mye histaminer

Histamin finnes hovedsaklig i mat som er fermatert eller hvor fermenteringsprosessen spiller en rolle, for eksempel i matvarer som har modnet over lang tid. For eksempel inneholder fersk fisk svært lite histaminer mens kraftig behandlet og preservert fisk inneholder mye histaminer. Generelt sett vil listen over histamin-holdige matvarer være lang[18]:

Matgrupper

Histamin innhold

Passelige alternativ

Fisk

Fisk på boks (tunfisk, ansjos, makrell), marinert og røkt fisk

Fersk fanget (!) husholdningsfisk eller frossen fisk

Ost

Modnede varianter som parmesan, Sveitsisk ost, Bergost, Blåost, Moden Camembert, Ost med rå melk

Gervais, cottage cheese, ostekremmer, mozzarella, smørost, ung gouda

Kjøtt/Pølser

Spekt, røkt og lufttørkede pølser og kjøttprodukter som salami, rå skinke og bacon

Pølser til matlaging og koking som kalvekjøttpølse, skinkepølse, kokt skinke

Grønnsaker

Sauerkraut, spinat, tomater, tomatprodukter som ketchup, tomatpuré, tomatsaus; avokado, aubergine, syltet grønnsaker

Alle andre typer rå eller dampede produkt

Frukt

Modne bananer, kiwi, jordbør, ananas, sitrusfrukter

Alle andre typer inkluder juicer

Søtsaker

Sjokolade, kakao 

Kaker og cookies uten sjokolade/nøtter

Snacks/Annet

Peanøtter, hasselnøtter, valnøtter; glutamatholdige snacks, balsamicoeddik

Popcorn, hirse baller, salt bakverk, Grissini, kjeks, alle andre typer eddik

Alkohol

Rødviner, dessertviner, Fransk sjampagne, Prosecco, toppfermenterte øl (hveteøl), sprit aldret på tønne (whisky, konjakk), likører

Hvitvin, rødvin med lite histamin, musserende vin eller champagne med lite histamin, ikke-alkoholholdig øl (for det meste), Pilsner, klare snaps, vodka, gin

 

Alkoholholdige drikker promoterer ofte frigjøring av histaminer. Derfor kan det være verd det å unngå alkohol, spesielt i ventefasen.

Godt å vite: Uheldigvis kan du ikke fjerne histamin fra mat når du tilbereder den, enten du fryser det, steker det, friterer det eller setter det i mikrobølgeovnen. Varme og kulde ødelegger ikke histaminer[2].

Ekstra ernæringsmessige råd 

Det er ikke bare mat som i seg selv inneholder mye histaminer - men også matvarer som sikrer at kroppen frigjør mer histamin. Dette inkluderer[19]:

 • Jordbær, sitrusfrukter, ananas, kiwi 
 • Sjømat
 • Melk

Andre matvarer kan forstyrre det histamin-nedbrytende enzymet DAO[19]:

 • Sjokolade /li>
 • Frukt: sitrusfrukter, ananas, papaya, bringebær, pærer, bananer
 • Tomater og belgfrukt
 • Hvetekim
 • Cashew, valnøtter

Det er godt å vite: Histamin innholdet i mat kan variere stort avhengig av hvor fersk eller moden maten er og hvilken variasjon den er[20].

Kolonterapi og histaminintoleranse

En sunn kolon kan bidra til økt produksjon av histamin nedbrytende enzymet DAO. Hvis tarmslimhinnen er betent eller det er skade på cellene i tarmepitelet, kan enzymet ikke lenger produseres i tilstrekkelig grad. En dårlig bakteriekoloni i tarmene kan være et annet problem. En kolon terapi kan bedre situasjonen og oppmuntre utviklingen av DAO enzymer igjen. En rekonstruksjon av den naturlige koloniseringen med mikroorganismer minst en gang årlig er en grunnleggende byggeblokk for dette. Det er verdt det fordi en ervervet histaminintoleranse kan reduseres eller til og med helbredes.

Kan medikamenter forbedre en histamin intoleranse?

Histamin intoleranse kan ikke kureres av medikamenter. Men, medikamenter kan hjelpe deg å lindre symptomene på kort sikt. Men til og med på medikamenter burde du fortsette å unngå rødvin, modnede oster og lignende. De mest vanlige medikamentene er antihistaminer og produktet DAOsin.

Når anbefales bruk av antihistaminer?

Antihistaminer hindrer celler av immunforsvaret å frigi histaminer. De er også en aktiv ingrediens i anti-allergi medisiner. Om de lindrer histamin intoleranse er avhengig av symptomene som plager deg. Om intoleransen gir diaré kan ofte antihistaminer hjelpe. De er mindre effektive mot hodepine. Som tommelfinerregel foreskriver leger antihistaminer i et forsøk på å behandle noen symptomer. De burde ikke tas sammenhengende[19].

Medikamenter for å spise ute:

Spesielt på restauranter og fester er det ofte vanskelig å unngå histamin-holdig mat helt. Mange som er påvirket stoler på produktet DAOsin fra den farmasøytiske produsenten STADA for slike situasjoner. Kostholdstilskuddet inneholder DAO fra dyr. Det er ment å støtte tarmene dine i å bryte ned histamin. Studier har fremdeles ikke bekreftet effekten av produktet - noen eksperter sier at det i øyeblikket ikke finnes medikamenter som kan øke aktiviteten av DAO enzymet[18].

Kort sagt: Om en mistenker histamin intoleranse burde en unngå alkohol, histamin-rik mat og mat som kan frigjøre histaminer. Du kan ta antihistaminer for å bekjempe symptomene i korte perioder.

Histaminintoleransetest

Siden det ikke er nøyaktig sikker hva som skjer i kroppen ved histamin intoleranse, er det ingen standardisert måte å måle intoleranse. De første stegene er vanligvis å bestemme symptomene og spesifikt unngå matvarer for å observere mulige endringer.

Hvilke tester kan fortelle meg om jeg lider av histamin intoleranse?

Det er to måter å bekrefte den første mistanken:

1. Provokasjonstest: Legen din gir deg en bestemt mengde histaminer, ofte i form av en tabelett. På en annen dag får du en tabelett uten histaminner. Legen observerer hvordan kroppen reagerer i hvert tilfelle[3].

2. Laboratoriediagnostikk: I praksis og i vitenskapelige studier har måling av DAO enzymet blitt brukt i økende grad. Studier har vist at personer som har observert histamin intoleranse hadde betydelig lavere konsentrasjoner av enzymet i blodet enn friske kontrollgrupper.[3, 14, 15].

Måling av metylhistamin i urinen, på den andre siden, er sterkt kritisert. I følge noen eksperter er verdien svært unøyaktig og kan økes av et protein-rikt kosthold.

Hvilke andre sykdommer burde jeg sjekke etter?

Symptomene som indikerer histamin intoleranse kan også relateres til andre helseproblemer. Spesielt om du regelmessig har he symptoms indicating histamine intolerance may also be related to other health problems. Especially if you regularly have gastrointestinale plager, burde du kontakte en lege om å muligen  tarmbetennelsessykdommer slik som som gastrit og Crohn's sykdom. Det kan også være andre intoleranser som laktose, fruktose og sorbitol intoleranse[2].

Hvor kan jeg ta en histaminintoleransetest?

Histaminintoleranse-test

Om du ønsker å utføre en histaminintoleransetest kan du gjøre dette på et legekontor, for eksempel - fastleger tilbyr ofte DAO tester. Leger vil vanligvis spør deg om symptomer og kan instruere deg til å beholde en symptomdagbok.
Et alternativ er en egentest hjemme. Med vår cerascreen® Histaminintoleransetest, for eksempel, kan du enkelt teste hvor høyt DAO nivået i blodet er - og få en idé om mulig intoleranse. For testen tar du en liten mengde blod fra fingertuppen og sender en prøve til et spesialistlaboratorie. Du vil motta en utfyllende resultatrapport med dine DAO nivå sammen med nyttige helsetips.


Histamin intoleranse: Kort oppsummert

Hva er histamin?

Histamin er en budbringersubstans med viktige funksjoner for immunforsvaret. Det er også ansvarlig for allergisymptomer.

Hva er histamin intoleranse?

Personer med histamin intoleranse lider fra intoleranse til histamin-rike matvarer. Du kan for lite av DAO enzymet som bryter ned histamin i kroppen din.

Hva er symptomene på histamin intoleranse?

Vanlige symptom er hodepine, rennende nese, hjerterytmeforstyrrelser og hudutslett. Histamin intoleranse kan også gjøre symptomene på menstrasjonskramper, migrener og atopisk dermatitt kraftigere.

Hva forårsaker histamin intoleranse? 

Forskere har ikke fullt ut forstått årsaken til histamin intoleranse. Noen tror det at kronisk gastrointestinae sykdommer, medikamenter og alkohol kan hindre DAO enzym for å gjøre jobben sin tilstrekkelig.

Hvordan kan jeg bekjempe histamin intoleranse?

Det finnes ingen medikamenter som kan kurere intoleranse. Alt du kan gjøre er å se om antihistaminer kan lindre symptomene på kort sikt. Den mest effektive terapien er å unngå histamin-rike matvarer så mye som mulig, helst med en tre-stegs endring i kostholdet.

Hvilke matvarer inneholder mye histaminer?

Histamin finnes primært i fermentert og svært modnet mat - for eksempel hermetisert fisk, rødvin, modnede oster og spekepølser.

Kilder

 1. Kovacova-Hanuskova, E., Buday, T., Gavliakova, S., Plevkova, J.: Histamine, histamine intoxication and intolerance. Allergologia et Immunopathologia. 43, 498–506 (2015). doi:10.1016/j.aller.2015.05.001
 2. Histaminintoleranz – aktueller Stand der Technik von Diagnose und Therapie, https://pdfs.semanticscholar.org/935a/64284447ce9428c46e6da6981ec8c04ca74f.pdf
 3. REESE, I., BALLMER-WEBER, B., BEYER, K., ERDMANN, S., FUCHS, T., KLEINE-, J.: Vorgehen bei Verdacht auf Unverträglichkeit gegenüber oral aufgenommenem Histamin. Allergo J. 7
 4. Die verschiedenen Gesichter der Histaminintoleranz, https://www.aerzteblatt.de/archiv/53958/Die-verschiedenen-Gesichter-der-Histaminintoleranz
 5. Histamin-Unverträglichkeit (4), http://www.aerztezeitung.at/archiv/oeaez-2005/oeaez-11-10062005/histamin-unvertraeglichkeit-4.html
 6. Sattler, J., Häfner, D., Klotter, H.J., Lorenz, W., Wagner, P.K.: Food-induced histaminosis as an epidemiological problem: plasma histamine elevation and haemodynamic alterations after oral histamine administration and blockade of diamine oxidase (DAO). Agents Actions. 23, 361–365 (1988)
 7. Histamine+Intolerance-Like+Symptoms+in+Healthy+Volunteers+after+Oral+Provocation+with+Liquid+Histamine+-+All+Proc+2004.pdf, https://ainotes.wikispaces.com/file/view/Histamine+Intolerance-Like+Symptoms+in+Healthy+Volunteers+after+Oral+Provocation+with+Liquid+Histamine+-+All+Proc+2004.pdf
 8. Kanny, G., Gerbaux, V., Olszewski, A., Frémont, S., Empereur, F., Nabet, F., Cabanis, J.C., Moneret-Vautrin, D.A.: No correlation between wine intolerance and histamine content of wine. J. Allergy Clin. Immunol. 107, 375–378 (2001). doi:10.1067/mai.2001.112122
 9. Manzotti, G., Breda, D., Di Gioacchino, M., Burastero, S.: Serum diamine oxidase activity in patients with histamine intolerance. Int J Immunopathol Pharmacol. 29, 105–111 (2016). doi:10.1177/0394632015617170
 10. Maintz, L., Novak, N.: Histamine and histamine intolerance. Am J Clin Nutr. 85, 1185–1196 (2007). doi:10.1093/ajcn/85.5.1185
 11. Berlit, P.: Basiswissen Neurologie. Springer Berlin Heidelberg, Berlin, Heidelberg (2014)
 12. Alstadhaug, K.B.: Histamine in Migraine and Brain. Headache: The Journal of Head and Face Pain. 54, 246–259 (2014). doi:10.1111/head.12293
 13. Ärzteblatt, D.Ä.G., Redaktion Deutsches: Die verschiedenen Gesichter der Histaminintoleranz, https://www.aerzteblatt.de/archiv/53958/Die-verschiedenen-Gesichter-der-Histaminintoleranz
 14. Bódis, J., Tinneberg, H.R., Schwarz, H., Papenfuss, F., Török, A., Hanf, V.: The effect of histamine on progesterone and estradiol secretion of human granulosa cells in serum-free culture. Gynecol. Endocrinol. 7, 235–239 (1993)
 15. Rubio, E., Estañ, L.A., Morales-Olivas, F.J., Martinez-Mir, I.: Influence of hormonal treatment on the response of the rat isolated uterus to histamine and histamine receptor agonists. European Journal of Pharmacology. 212, 31–36 (1992). doi:10.1016/0014-2999(92)90068-F
 16. Hamada, Y., Shinohara, Y., Yano, M., Yamamoto, M., Yoshio, M., Satake, K., Toda, A., Hirai, M., Usami, M.: Effect of the menstrual cycle on serum diamine oxidase levels in healthy women. Clin. Biochem. 46, 99–102 (2013). doi:10.1016/j.clinbiochem.2012.10.013
 17. Guida, B., De Martino, C.D., De Martino, S.D., Tritto, G., Patella, V., Trio, R., D’Agostino, C., Pecoraro, P., D’Agostino, L.: Histamine plasma levels and elimination diet in chronic idiopathic urticaria. Eur J Clin Nutr. 54, 155–158 (2000)
 18. Bericht & Report: Histaminunverträglichkeit. 5
 19. Histaminintoleranz, http://www.akadmed.com/files_dow/elearn/Lehrbuch/NMU_Histaminintoleranz_Jarisch_2010-01-01.pdf
 20. Histaminintoleranz: Fakt oder Fiktion?, https://www.rosenfluh.ch/rosenfluh/stories/publikationen/tmj/2009-02/10_Histaminintoleranz_2.09.pdf
 21. Mušič, E., Korošec, P., Šilar, M., Adamič, K., Košnik, M., Rijavec, M.: Serum diamine oxidase activity as a diagnostic test for histamine intolerance. Wien. Klin. Wochenschr. 125, 239–243 (2013). doi:10.1007/s00508-013-0354-y
 22. Maintz, L., Benfadal, S., Allam, J.-P., Hagemann, T., Fimmers, R., Novak, N.: Evidence for a reduced histamine degradation capacity in a subgroup of patients with atopic eczema. J. Allergy Clin. Immunol. 117, 1106–1112 (2006). doi:10.1016/j.jaci.2005.11.041