Vitamin B12 beskytter celler og hjernen og er involvert i å danne blod. Om reservelageret går tomt, går det ofte usett i en lang periode - og kan få konsekvenser.

Vitamin B12 – Vitamin for blood, hjerne og celler  

Vitamin B12 er viktig for cellene våre, for dannelse av blod, hjernen vår og mye mer. Men likevel merker vi sjelden om reservene våre sakte tømmes over år. Hva kan hjelpe: Holde oversikt over vitaminforsyningen og motarbeide det med ernæring eller tilskudd.

En mangel av Vitamen B12 er ansett som en typisk vegansk sykdom - men det gjelder ikke bare dem. En ting er sikkert: Vitaminen finnes primært i animalske matvarer. Enhver som spiser vegansk mat må ta det med mattilskudd. Men til og med noen vegeterianere og altetende mangler vitamin B12. Svært store mengder finnes primært i omnivores lack vitamin B12. Really large amounts are mainly found in slakteavfall og fisk, det vil si i matvarer som ikke er på menyen til mange kjøttetere. Risikogruppene inkluderer også gravide kvinner, de eldre, personer med pankreatitt og diabetes mellitus type 2.

Hva kan du forvente i denne artikkelen - En oversikt:

Inntak av vitamin B12: Den vannløselige vitaminen beskytter nerveceller, hjelper med bloddannelse og forsyner kroppen med energi. Det er funnet nesten kun i animalske matprodukt, spesielt kjøtt og fisk. Kroppen din lagrer Vitamin B12 i leveren i opp til tre år.

Vitamin B12 mangel: En mangel kan ofte utvikle seg hos vegeterianere og veganere som ikke tar vitamin B12 tilskudd, men også hos eldre mennesker og gravide kvinner. Noen sykdommer gjør Vitamin B12 mangel mer sannsynlig, slik som diabetes og pankreatitt.

Symptomer og konsekvenser: En mangel forekommer ofte i mange år uten symptomer frem til reservene er tomme - som kan følges av nerveskade anemi og økt risiko for sirkulasjonssystemsykdommer.

Test: Du kan få dine vitamin B12 verdier testet med en blodprøve. Holotranscobalaminverdien anses som et pålitelig varselstegn på underskudd.

Behandling: Om du vet at du lider av underskudd kan du legge til vitamin B12-rike matvarer i kostholdet på en målrettet måte. Du kan kompensere for en signifikant mangel med kostholdstilskudd. Kapsler og dråper er tilgjengelig, i tillegg til høy-dose injeksjoner, som administreres av leger i tilfeller av svært store mangler.

Hva er Vitamin B? 

Vitamin B12 er en essensiell vitamin. Dette betyr at kroppen ikke kan produsere den selv og du er nødt til å konsumere den gjennom mat. Som de andre B vitaminene, er den også en vannløselig vitamin. Vannløselige vitaminer er vanligvis blir jevnlig utskilt gjennom nyrene og urinen. Som regel må de forbrukes kontinuerlig fordi kroppen ikke kan lagre dem. Med ett unntak: Studier har vist at kroppen din kan lagre vitamin B12 i leveren i to til seks år[1].

Derfpr er vitamin B12 også kjent som kobalamin fordi den kjemiske strukturen inneholder tungmetallet kobolt. Den biokjemiske aktive formen av vitamin B12 som er effektive i kroppen er  methylcobalamin og 5-adenosylcobalamin[2].

Kroppen kan direkte utnytte den biokjemiske aktive formen av næringsstoffet - som betyr at det har umiddelbar effekt[3].

Vitamin B12 er svært sensitivt til luft og lys. Når du forbereder et måltid, for eksempel ved matlaging, vil maten miste om lag tolv prosent av vitamin B12-innholdet gjennomsnittlig[4].

Hvilken effekt har Vitamin B på kroppen?

Nevroner - Vitamin B12 beskytter nervene

Vitamin B12 spiller en viktig rolle i et flertall av metaboliske prosesser. Den er involvert i folat metabolisme, bloddannelse og nedbrytingen av fettsyrer, blant andre ting.

Ytterligere sentrale metabolske prosesser som involverer vitamin B12[4]:

 • DNA-dannelse
 • Nervevern og regenerering
 • celledeling og respirasjon
 • hematopoese
 • Syntese av budbringer substans
 • Rensekur

Vitamin B12 og folsyre metabolisme

Som vitamin B12, hører folsyre til gruppen av B vitamins. Tidligere navn på folsyre var vitamin B9 og B11. En vitamin B12-mangel forårsaker en folsyre mangel fordi kroppen trenger vitamin B12 å konvertere folsyre til sin aktive form. Blant annet kan en folsyremangel føre til anemi og øke risikoen for hjerte-og karsykdommer. Men vær forsiktig: et overskudd av folsyre kan føre til en vitamin B12 mangel.[3–6].

Vitamin B12 bloddannelse

Vitamin B12 er en viktig hjelper i blooddannelse. Det fremhever modningsprosessen av de røde blodcellene, erytrocytene. Vitaminet er involvert i dannelsen av DNA og i celledeling og stimulerer dermed produksjonen av røde blodceller.[3–5]

Vitamin B12 og nevronene

Vitamin B12 er også kjent som neuro vitamin .Det er ansvarlig for produksjonen av myelinskjeden som omgir nervecellene som et membran. Myelin beskytter cellene og støtter overføringen av signal fra celle til celle.[7].

Hvordan konsumerer jeg Vitamin B12?

For at vitamin B12 skal kunne gjøre sine viktige funksjoner i kroppen må det suppleres via maten eller kostholdstilskudd.

Hvordan er Vitamin B12 inntatt via mat?

Vitamin B12, som du inntar gjennom kostholdet kommer først ned i magen. Der i magesyren frigjøres det og binder seg til noen proteiner. I tarmene og slimhinne i tynntarmen kan den absorbere vitamenet og sende det videre til  blodet. Transportprotein, de transcobalaminene, transporter så vitamin B12 inn til alle cellene i kroppen og inn i leveren.

Godt å vite: Kroppen din absorberer kun en til tre prosent av all vitamin B12 som finnes i ett måltid. Derfor hjelper det inntaket om du spiser vitamin B12-inneholdende matvarer gjennom dagen.

Om de viktige transportproteinene forekommer for sjelden, for eksempel ved en genetisk defekt, kan ikke vitamin B12 forsynes rett rundt i kroppen. Dette er en mulig årsak til en vitamin B12 mangel.[4, 8, 9]

For å få vitamin B12 inntaket til å fungere bra, må mage, bukspyttkjertel og tarmsystem fungere som det skal. Om funksjonen i en eller flere av organene er forringet, kan det føre til en vitamin B12 mangel. Følgende sykdommer forverrer absorberingen av vitamin B12[3, 12, 14]:

 • Gastritt, betennelse i mageslimhinnen.
 • skade på tynntarmens slimhinne, for eksempel Crohn's sykdom
 • Pankreatitt, betennelse i bukspyttkjertelen.

Godt å vite: Omtrent to til fem mikrogram vitamin B12 lagres i kroppen. Halvparten av de samles i leveren - og kan forbli der i nesten tre år[4, 8].

Hvilke matvarer inneholder Vitamin B12?

Matvarer som inneholder vitamin B12 - kjøtt, slaktbiprodukter, fisk, egg, ost

Vitamin B12 finnes primært i animalske matvarer som kjøtt, fisk, egg og melk. Alger er diskutert som et vegansk alternativ. Så langt har forskere kun funnet en form av vitaminem o såkalt nori algae, som mennesker kan være i stand til å absorbere - men, mengdene er for små og ikke alle er i stand til å absorbere denne formen av vitaminen. Veganere må derfor også ta kosttilskudd eller mat beriket med vitamine B12, for eksempel juice, for å kunne nå deres behov.

Følgende tabell gir en oversikt over matvarer som inneholder mye vitamin B12. I følge German Nutrition Society, hver voksen har et daglig behov for 4.0 mikrogram vitamin B12[11–13].

Vitamin-B12-innhold per porsjon (mikrogram per 100 gram)

Kjøtt og fisk 

Vegetarisk mat

Storfelever - 91 µg

 

Sveitsisk ost – 3,1 µg

Kalvekjøtt lever– 60 µg

Camembert – 2,6 µg

Svinelever– 39 µg

Edam – 1,9 µg

Storfe nyre – 33 µg

Cottage cheese – 2,0 µg

Makrell– 9 µg

Kyllingegg – 1,9 µg

Hering – 8,5 µg

Kvark – 0,8 µg

Laks - 4,7 µg

Helmelk – 0,4 µg

Tunfisk – 4,3 µg

Krem – 0,4 µg

Lam– 2,7 µg

Yoghurt – 0,4 µg

Okse indrefilet– 2,0 µg

 

Salami – 1,4 µg

 

Skinke – 0,6 µg

 

kalkunbryst– 0,5 µg

 

Det er godt å vite: En overdose av vitamin B12 er nesten umulig på naturlig vis. Kroppen vil normalt utskiller overskytende vitamin B12 via nyrene og urinen. Kun om du tar høye doser vitamin B12 over en lengre periode er det mulig for nyrene å bli overbelastet.

Hva er dagsbehovet av Vitamin B12?

For at vitamin B12 skal utføre alle sine funksjoner i kroppen trenger vi å spise den gjennom mat. I starten av 2019 økte German Nutrition Society (DGE) significant den anbefalte daglige dosen for inntak av vitamin B12. Det er nå anbefalt med et daglig inntak på 4.0 mikrogram for ungdom 13 år og oppover og voksne. Kravet for barn er avhengig av alder, for eksempe l, 0.5 mikrogram for spedbarn og opp til en alder av fire måneder og 3.5 mikrogram for barn mellom 10 og 13. Gravide kvinner trenger 3.5 mikrogram, ammende kvinner 4.0 mikrogram daglig.[14].

US National Institutes of Health (NIH) anbefaler verdier som er betraktelig lavere enn de mer nylige anbefalingene til DGE. For eksempel, et daglig inntak av 2.4 mikrogram  av vitamin B12 burde garanteres for ungdom på 14 år og oppover og voksne. gravide kvinner, på den andre siden burde innta 2.6 mikrogram daglig og ammende kvinner 2.8 mikrogram[15].

Anbefalinger for daglig inntak av vitamin B12 (i mikrogram, µg):

 

DGE (Germany)

NIH (USA)

Barn

0.5 to 3.5 µg

0.4 to 1.8 µg

Voksne

4.0 µg (over 13 år)

2.4 µg (over 14 år)

Ammende kvinner

5.5 µg

2.8 µg

Gravide kvinner

4.5 µg

2.6 µg

 

Kan kroppen selv produsere sin egen Vitamin B12?

Kyr kan produsere sin egen vitamin B12

Noen dyr, spesielt drøvtyggere som kyr, kan produsere vitamin B12 selv. Mange bakterier lever i vommen og produserer vitamin B12 fra mat, som deretter absorberes i blodet[16]. Dette er også grunnen til at kjøtt inneholder vitamin B12.

Kan menneskekroppen også produsere vitamin B12? Forskere er fremdeles uenige og diskuterer dette. Tar,nalteroem i tarmsystemet kan sannsynligvis produsere vitamin B12 - me de gjør det i så fall på feil sted, nemlig i kolon. Men, vitamin B12 absorberes inn i blodstrømmen i tynntarmen. Derfor kommer ikke den produserte vitaminen inn i blodet eller leveren. I stedet er det utskilt gjennom avføringen. Om kroppens egen produksjon av vitamin B12 bidrar til forsyningen av vitamin B12 er fremdeles kontroversielt.[17].

Visste du at? Noen vegetariske pattedyr ikke får nok vitamin B12 fra sitt ordinære kosthold. Blant annet marsvin og rotter har funnet en ekstremt unappetizing løsning: De spiser avføring, som inneholder vitamin B12 produsert i kolon[18].

Vitamin-B12 mangel - Årsaker 

Vitamin B12 mangel er et bredt problem. Studies har vist at rundt seks prosent av mennesker opp til en alder av 60 år i USA og Storbrittania ikke har stor nok forsyning av vitamin B12, og eldre mennesker enda mer hyppig[19].

Mange som lider av det er nok ikke en gang klar over mangelen av en viktig vitamin. En vitamin B12 mangel er vanligvis ikke merkbar i lang tid. Siden leveren lagrer vitaminen og det kan ta flere år før du opplever symptomer. Det negative med dette er at mens lagrene i hemmelighet tømmes, kan seriøse langtids helseproblem oppstå, slik som anemi, nerveskade og redusert syn.[1, 3, 4]

Hva er årsakene til Vitamin-B12 mangel?

Vitamin B12 mangel kan påvirke hvem som helst. De som har store usunne og ensidige kosthold får kanskje ikke nok vitamin B12 og utvikler på lang sikt en mangel. Det er noen risiko grupper som er ofte utsatt[20]:

 • Veganere og vegeterianere 
 • Eldre mennesker
 • Gravide og ammende kvinner
 • Folk etter en mageoperasjon
 • Folk med kronisk pankreatitt eller type 2 diabetes
 • Kronisk stressede mennesker

Vegetarianere og veganske kosthold

En vanlig årsak til vitamin B12 mangel er vegansk eller vegetariansk kosthold. Vitamin B12 finnes omtrent kun i animalske matkilder, og veganere kan kun nå behovet sitt ved hjelp av kostholdstilskudd. Vegetarianere, på den andre siden kan med hjelp av ost, melk, egg og ostemasse. Men, de matvarene inneholder betraktelig lavere mengder vitamin B12 enn kjøtt og fisk - selv et vegetariansk kosthold er tilknyttet en økt risiko for mangel.

Forskere undersøker nå om behovet kan dekkes ved hjelp av planemat som sopp og alger. Noen alger inneholder for eksempel vitamin B12, men forskning har vist at de har den i en form som menneskekroppen ikke kan benytte. Det samme gjelder også shiitake sopp, men studiene foregår fremdeles[21, 22].

Ernæring er sannsynligvis også grunnen til kjønnsforskjellene i vitamin B12 forsyning. En studie gjort av the American Society for Microbiology viser at menn spiser mer animalske produkter som kjøtt oftere enn kvinner. Og i følge the National Consumption Study II, inntar menn vitamin B12 oftere enn kvinner[22, 23].

Visste du at? I følge statistikk, spiser rundt en million mennesker i Tyskland nå et vegansk kosthold. Det er rundt åtte millioner vegeterianere - hver tiende Tysker lever uten kjøtt.

Vitamin-B12 mangel med økt alder

Alder er også en risikofaktor. I Tyskland har omtrent en fjerdepart av mennesker over en alder av 65 år en vitamin B12 mangel de lider av. Dette er delvis fordi eldre ofte lider av kroniske sykdommer, tar ulike medikamenter og at matvanene deres endrer seg med alderen[24, 25]. I tillegg produserer eldre mindre magesyre. Men, magesyren er nødvendig for å frigjøre vitamin B12 fra maten slik at den senere kan absorberes inn i blodet.[26].

Medikamenter som fremmer vitamin B12 mangel

Vitamin-B12 mangel hos gravide og ammende kvinner

Gravide og ammende kvinner må ikke bare ha nok til å forsyne seg selv med vitamin B12 - deres voksende baby må også få sin del. Dette resulterer i at de har et økt behov og snarest burde unngå underskudd. Vitamin B12 forsyningen spiller en avgjørende rolle i fysisk og mental utvikling hos det ufødte eller nyfødte barnet. I verste fall kan ekstrem vitamin B12 mangel under svangerskap til og med føre til spontanabort[28].

Sykdom og kirurgi

Folk som lider av pankreatitt, en betennelse i bukspyttkjertelen, lider ofte av et vitamin B12-mangel. De mangler enzymet trypsin , som er nødvendig for vitamin B12 opptak[29].

Studier har også vist at mennesker med diabetes mellitus type 2 som tar medikamentet metformin ofte har vansker med vitamin B12. Det ser ut som metformin forstyrrer med absorberingen av vitamin[30].

Du burde også sikre deg om at du mottar vitamin B12 via kostholdstilskudd etter  kirurgisk magefjerning. Magen spiller en avgjørende rolle i bruken av vitamin B12; Etter fjerning eller reduksjon blir absorpsjon ofte svekket[3].

Vitamin-B12 mangel - Symptomer og konsekvenser

Mulige konsekvenser av vitamin B12 mangel

Symptomene på vitamin B12 mangel er varierte og ofte ikke-spesifikke, som gjør det vanskelig å oppdage.

Hva er symptomene på en Vitamin-B12 mangel?

Vitamin B12 er involvert i flere metaboliske prosesser i kroppen og kan derfor tilføre energi, blant annet. En vitamin B12 mangel forringer mental og fysisk ytelse og fører dermed til mindre energi. Følgende symptomer kan også oppstå[27]:

 • Tretthet og utmattelse
 • Hodepine og konsentrasjonsvansker
 • Fordøyelsesproblemer
 • Depresjon

Selv om ingen av symptomene overfor er tilstede: Kan en ekstram vitamin B12 mangel fremdeles ha store helsekonsekvenser om den fortsetter umerket og ubehandlet over lang tid.

Anemi

Om kroppen ikke har tilstrekkelig mengde vitamin B12 kan celledeling i benmargen forstyrret. Et resultat av dette er at færre røde blodceller kan produseres der. Resultatet: et såkalt pernistisk anemi, en spesiell form for anemi. Denne anemien følges av blekhet, tretthet, nedsatt ytelse og konsentrasjonsproblemer[30].

Oksygen mangel

En vitamin B12 mangel forstyrrer også oksygen transporten. Vitamin B12 hjelper å bygge jern i blodet - jern transporterer oksygen rundt i kroppen. Utilstrekkelig med oksygen i organismen assosieres med nedsatt ytelse og konsentrasjon, immunforsvarssvekkelse, utmattelse og tretthet[1, 26].

Neurologiske lidelser og depresjon

Vitamin B12 er ansvarlig for beskyttelse av nevroner. Om vitaminer ikke kan oppfylle dette ansvarsområdet på grunn av en mangel, vil færre nervefibre dannes i ryggraden. Dette kan føre til nevrologiske symptomer som [26]:

 • Nervøshet og irritabilitet
 • Smerter, nummenhet eller "prikking" i hender, armer, føtter og ben
 • Utmattelse
 • Depresjon

Forskere undersøker fremdeles etter den nøyaktige koblingen mellom vitamin B12, folsyre og depresjon. En felles teori er basert på aminosyre homocystein. Hvis det ikke er nok vitamin B12 i kroppen, er det for mye homocystein  - et overskudd av denne aminosyren kan skade vev i hjernen og forstyrre signalutsendelser. Dette fører videre til humørsvingninger og depresjon[31].

Det undersøkes også om preparater som inneholder vitamin B12, folsyre og vitamin B6 , kan lindre depressive symptomer. Resultatene er ikke klart ennå. Noen forskere anbefaler å ta folsyre (800 mikrogram per dag) og vitamin B12 (1 milligram per dag) for å støtte depresjonsbehandling.[32, 33].

Vitamin-B12 mangel og demens

Symptomene på en vitamin B12-mangel ligner på andre nevrologiske sykdommer - smerte og nummenhet, for eksempel, kan også forekomme i herniated plater. Dette er en annen grunn til at vitamin B12-mangel ofte blir diagnostisert svært sent.

Over tid kan vitamin B12 mangel forårsake skade, fra nedsatt nerveceller og anemi - og kan gjøreAlzheimer's sykdom mer sannsynlig. Koblingen har fremdeles ikke blitt klargjort og studier har hittil ikke klart kommet med konsistente resulter. Men, det er indikasjoner på at en optimal forsyning av B vitamins og folsyre kan bidra til mental helse også i gammel alder.[40].

Alzheimer's Sykdom er en hjernesykdom som kan forekomme oftest hos personer over 60 år. I følge en studie rammer det 14 prosent av personer over 70 og 37 prosent av de over 90. Alzheimer's sykdom manifisterer seg primært i hukommelse, orienterings og tale feil i tillegg til personlighetsendringer[34].

Vitamin-B12 mangel og kardiovaskulære sykdommer

Vitamin B12 mangel kan føre til utviklingen av kardiovaskulære sykdommer som hjertesvikt, slag og hjerteinfarkt.

Hva har vitamin B12 til felles med det kardiovaskulære systemet? Det er først og fremst aminosyren homocystein. Vitamin B12 bryter ned homocystein og gjør den om til andre stoffersom bidrar til folsyre metabolisme. Hvis kroppen din ikke har nok vitamin B12 tilgjengelig, bryter den ned mindre homocystein[41].Konsentrasjonen av aminosyren øker - og dermed øker risikoen for arteriosklerose , dvs. kalsifisering og innsnevring av blodkarene. Dette er en av de sterkeste risikofaktorene for hjerteinfarkt, hjerneslag og andre kardiovaskulære sykdommer[42].

Godt å vite: Kardiovaskulære sykdommer er ansvarlig for en tredjedel av dødsfall over hele verden - og trenden stiger[42].

Andre mulige årsaker til en Vitamin-B12 mangel

Redusert syn kan også være et tegn på kobalaminmangel. Involveringen av vitamin B12 i visse budbringerstoffer og hormoner kan også føre til psykiske lidelser som depresjon og psykose . Hvis det mangler vitamin B12, forstyrres energimetabolismen også, noe som kan føre til muskelsvekkelse, utmattelse, tretthet og konsentrasjonsproblemer. En mangel kan også manifestere seg i fordøyelsessykdommer som tap av appetitt, diaré, forstoppelse og betennelsesreaksjoner i munnen, magen og tarmene.[3].

Vitamin B12 – Test

En blodprøve vil fortelle deg mer om din Vitamin B12 forsyning. Ulike nivå kan måles. Holo-Transcobalamin (Holo-TC) er en spesielt viktig parameter. Holo-Transcobalamin er transportformen av vitamin B12, som binder proteiner i blodet. Det er den eneste formen som kan absorberes av alle celler i kroppen. Et lavt Holo-TC nivå er et tidlig varselsignal på en vitamin B12 mangel.

Hvordan kan jeg teste mitt Vitamin B12 nivå?

Vitamin B12-testDu kan ha en vitamin B12 test gjennomført av en lege eller alternativt praktikant, eller andre. Et annet alternativ en en hjemmetest som for eksempel vår cerascreen® Vitamin B12 Test.

For å gjøre testen trenger du bare et par bloddråper av blodet ditt fra et prikk i fingeren, og sender blodprøven til vårt spesielistlaboratorie. Etter evaluering vil du motta fyldige resultatrapporter med dine Holo-Transcobalamin nivå i tillegg til konkrete råd for hvordan du kan forbedre ditt vitamin B12 nivå.

Vitamin-B12 mangel - Behandling

Om du har merket en utilstrekkelig forsyning av vitamin B12 eller en vitamin B12 mangel, er løsningen klar: Du må øke forsyningen av vitamin B12. Hvilke steg du bør tar er avhengig av på omfanget av underskuddet. Hvis du lider av en alvorlig mangel, bør du konsultere en lege for å sjekke om mangelen har mulige helsemessige konsekvenser for deg.

Generelt sett finnes det tre ulike måter å øke vitamin B12 nivået:

 • Bevisst inkluderer mer vitamin B12-rik mat i kostholdet ditt
 • Bruke vitamin B12 kosttilskudd i form av tabletter, kapsler eller dråper.
 • injeksjoner med en høy dose vitamin B12 administrert til deg li>

Hvordan møter jeg dagsbehovet gjennom mat?

Matvarer som oppfyller det daglige kravet til vitamin B12

Vitamin B12 fra mat er funnet utelukkende i animalske matvarer. Hvis du er voksen og ikke ammer, kan du møte ditt dagsbehov med 100 gram tunfisk, 150 gram lam eller & nbsp; 100 gram laks. & nbsp; Vegetar alternativene er & nbsp; 200 gram cottage cheese & nbsp; eller to kyllingegg.[4].

Vær imidlertid oppmerksom på at vitamin B12 kan gå tapt, avhengig av hvordan du tilbereder maten. Vitaminet er svært følsomt for varme og lys. Varme kan ødelegge vitaminet, slik at steking eller koking reduserer vitamin B12 innholdet i maten[3].

Når får jeg motta Vitamin-B12 injeksjoner?

Vitamin B12 kan også bli injeksert i muskelen. De injeksjonene inneholder svært høye doser. Leger kan generelt administrere det for å kjapt fylle opp tomme vitamin B12 reserver. Da vil du vanligvis motta en injeksjon i måneden. Vitamin B12 injeksjoner er spesielt passende for mennesker som lider av fordøyelsesproblemer, som betyr at de ikke får nok vitamin B12 i blodstrømmen fra magen[27].

Vitamin-B12 preparater

For å kompensere for en B12 mangel, kan du spise høy-dose preparater. De kostholdstilskuddene er vanligvis tilgjengelige i form av kapsler eller dråper og er ofte veganske .

Gode vitamin B12 preparater inneholder vitaminet i en av sine aktiver former, methylcobalamin eller adenosylcobalamin. Dette blir referert til som høy biotilgjengelighet - kroppen kan bruke preparatet kjapt og effektivt[3, 36].

Kosttilskudd bør ikke inneholde noen tillegg som kan forstyrre virkningen av vitaminet. Kombinasjonen med stoffer som fremmer absorpsjonseven tilkroppen anbefales. Vitamin B12 fungerer bra med andre B vitaminer og folsyre.

Hvordan kan jeg innta Vitamin-B12 preparater?

I følge ulike helsemyndigheter og studier kan en mengde av 500 til 2,000 mikrogram vitamin B12 daglig anbefales. Det er ikke mulig å si nøyaktig hvor mye du må trenger for å øke nivået ditt. Det varierer avhengig av hvor godt forsynt du er med vitaminet. For eksempel kan det være fornuftig å ta en dose på 1000 mikrogram daglig først, deretter ukentlig senere, og deretter månedlig når vitaminnivået har stabilisert seg igjen[36, 37].

Supplere Vitamin B12 med tannpasta?

Forbedre vitamin B12 nivåene med tannpasta

Møte ditt vitamin B12 behov mens du pusser tennene? I følge nye studier kan det faktisk fungere. Tannpasta beriket med vitamin B12 var i stand til å forbedre B12 verdiene hos forsøkspersonene. vitaminet blir absorbert gjennom munnslimhinnen under tannbørsting. Dette er fordelaktiv for mennesker med forstyrrelser i mage-tarmkanalen som ikke effektivt absorberer preparatene fra dråper og kapsler[39, 40].

Kan jeg få overdose av Vitamin B12?

Så langt har det ikke vært rapporter av overdoser av vitamin B12. Kroppen kan vanligvis skille ut overflødig vannoppløselig vitamin via nyrene. Men, ikke eksperimenter: Når du tar kosttilskudd, følg din leges, terapeuts eller tilskuddsprodusents anbefaling eller instruksjoner. Det beste er å gjennomføre en vitamin B12 test for å finne ut om du har behov for å forbedre dine nivå[41].

Vitamin B12 – Oppsummert

Hva er Vitamin B12?

Vitamin B12 er et vannløselig vitamin som du trenger å innta gjennom kostholdet ditt eller med kosttilskudd.

Hva gjør Vitamin B12 for kroppen din?

Hovedoppgaven til vitaminet inkluderer bloddannelse, beskyttelse av nevroner, celledeling og støtte av folsyre metabolisme.

Hvordan kan jeg sikre at jeg får nok Vitamin B12?

Vitamin B12 finnes i animalske matvarer. Om du klarer å møte dagsbehovet med plantebaserte matvarer som alger og sopp må undersøkes nærere. Gravide kvinner, ammende mødre, eldre og folk med gastrointestinale sykdommer trenger mer vitamin B12.

Hva forårsaker en Vitamin-B12 mangel?

Ofte kan et vegansk eller vegetariansk eller enkelt for dårlig kosthold føre til mangel. Andre årsaker er medikamenter som hemmer magesyre, visse sykdommer som diabetes og pankreatitt og genetiske metabolske sykdommer.

Hvilke symptom har Vitamin-B12 mangel?

Vitamin B12 mangel assosieres med depresjon, fordøyelsesproblemer, anemi, konsentrasjonsproblemer og nevrologiske sykdommer. En alvorlig mangel kan redusere ytelsen og fremme utviklingen av kardiovaskulær sykdom og demens.

How can I combat a Vitamin-B12 deficiency?

Om du har merket en mangel, for eksempel ved en blodprøve, kan mottiltak som et målrettet kosthold rikt på vitamin B12 eller å ty til kosttilskudd eller injeksjoner hjelpe.

Hva burde jeg vite om zink preparater?

Du burde kun innta preparater om du har en zink mangel. Ellers løper du risikoen av zink forgiftning. Sammensetninger som zink histidin, glukonat og bisglycinat er mest egnede. Det anbefales ikke å ta store mengder medikamenter eller andre mineraler samtidig. Bruken bør diskuteres med lege.

Kilder

 1. Folate, I. of M. (US) S.C. on the S.E. of D.R.I. and its P. on, Vitamins, O.B., Choline, A.: Estimation of the Period Covered by Vitamin B12 Stores. National Academies Press (US) (1998)
 2. W. Kaim, B. Schwedersk: Bioanorganische Chemie – Zur Funktion chemischer Elemente in Lebensprozessen. Teubner (2005)
 3. Die ganze Welt der Vitamine, Mineralstoffe und Enzyme. garant Verlag GmbH, Renningen (2016)
 4. Kasper, H., Burghardt, W.: Ernährungsmedizin und Diätetik. Elsevier, Urban & Fischer, München (2014)
 5. Arens-Azevêdo, U., Pletschen, R. und Schneider, G.: Ernährungslehre: zeitgemäß, praxisnah. Bildungsverlag EINS GmbH., Köln (2011)
 6. Vitamin B12 | DACH Liga Homocystein, http://www.dach-liga-homocystein.org/content/vitamin-b12
 7. Myelin, http://www.nationalmssociety.org/What-is-MS/Definition-of-MS/Myelin
 8. Froese, D.S., Gravel, R.A.: Genetic disorders of vitamin B12 metabolism: eight complementation groups – eight genes. Expert Rev Mol Med. 12, (2010). doi:10.1017/S1462399410001651
 9. Ärzteblatt, D.Ä.G., Redaktion Deutsches: Ursachen und frühzeitige Diagnostik von Vitamin-B12-Mangel, https://www.aerzteblatt.de/archiv/61696/Ursachen-und-fruehzeitige-Diagnostik-von-Vitamin-B12-Mangel
 10. Vitamin B12-Versorgung bei veganer Ernährung: So geht’s!, https://www.peta.de/b12#.WrPEPojwa72
 11. Deutsches Grünes Kreuz für Gesundheit e.V.: Vorkommen von Vitamin B12, https://dgk.de/gesundheit/mikronaehrstoffe/lexikon/vitamine/vitamin-b-12-cobalamin/vorkommen-von-vitamin-b12.html
 12. National Institutes of Health: Office of Dietary Supplements - Vitamin B12, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
 13. Deutsche Forschungsanstalt für Lebensmittelchemie: Der kleine Souci/Fachmann/Kraut. Lebensmitteltabelle für die Praxis. Wissenschaftliche VErlagsgesellschaft Stuttgart
 14. Vitamin B₁₂, https://www.dge.de/wissenschaft/referenzwerte/vitamin-b12/
 15. Institute of Medicine. Food and Nutrition Board: Dietary Reference Intakes: Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline, (1998)
 16. Kon, S. K.; Porter, J. W. G.: The intestinal synthesis of vitamins in the ruminant. Vitamins and hormones.
 17. Degnan, P.H., Taga, M.E., Goodman, A.L.: Vitamin B12 as a modulator of gut microbial ecology. Cell Metab. 20, 769–778 (2014). doi:10.1016/j.cmet.2014.10.002
 18. Rowley, C.A., Kendall, M.M.: To B12 or not to B12: Five questions on the role of cobalamin in host-microbial interactions. PLOS Pathogens. 15, e1007479 (2019). doi:10.1371/journal.ppat.1007479
 19. Allen, L.H.: How common is vitamin B-12 deficiency? Am J Clin Nutr. 89, 693S-696S (2009). doi:10.3945/ajcn.2008.26947A
 20. Elmadfa, I.: Ernährungslehre. Verlag Eugen Ulmer Stuttgart (2015)
 21. Watanabe, F., Yabuta, Y., Bito, T., Teng, F.: Vitamin B12-Containing Plant Food Sources for Vegetarians. Nutrients. 6, 1861–1873 (2014). doi:10.3390/nu6051861
 22. Watanabe, F.: Vitamin B12 sources and bioavailability. Exp. Biol. Med. (Maywood). 232, 1266–1274 (2007). doi:10.3181/0703-MR-67
 23. American Society for Microbiology, https://www.asm.org/index.php/component/content/article/114-unknown/unknown/4739-the-difference-in-eating-habits-between-men-and-women?highlight=YToyOntpOjA7czozOiJtZW4iO2k6MTtzOjQ6Im1lYXQiO30=
 24. Monate, * Alle Preise verstehen sich zzgl der gesetzlichen MwSt Mindestlaufzeit 12: Lebenseinstellung - Veganer in Deutschland 2017 | Statistik, https://de.statista.com/statistik/daten/studie/445155/umfrage/umfrage-in-deutschland-zur-anzahl-der-veganer/
 25. Nutrients | Free Full-Text | Prevalence and Predictors of Subclinical Micronutrient Deficiency in German Older Adults: Results from the Population-Based KORA-Age Study, http://www.mdpi.com/2072-6643/9/12/1276
 26. Nahrungsergänzung, https://www.bzfe.de/inhalt/pressemeldung-6785.html
 27. Office of Dietary Supplements - Vitamin B12, https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-Consumer/
 28. Körner, U.: Ernährungsberatung in Schwangerschaft und Stillzeit. MVZ-Medizinverlage Stuttgart
 29. Toskes, P.P., Deren, J.J., Conrad, M.E.: Trypsin-Like Nature of the Pancreatic Factor That Corrects Vitamin B12 Malabsorption Associated with Pancreatic Dysfunction. J Clin Invest. 52, 1660–1664 (1973)
 30. Ärzteblatt, D.Ä.G., Redaktion Deutsches: Vitamin-B12-Mangel durch Metformin, https://www.aerzteblatt.de/nachrichten/41325/Vitamin-B12-Mangel-durch-Metformin
 31. Symptoms, https://www.nhs.uk/conditions/vitamin-b12-or-folate-deficiency-anaemia/symptoms/
 32. Bhatia, P., Singh, N.: Homocysteine excess: delineating the possible mechanism of neurotoxicity and depression. Fundamental & Clinical Pharmacology. 29, 522–528 (2015). doi:10.1111/fcp.12145
 33. Lim, S.Y., Kim, E.J., Kim, A., Lee, H.J., Choi, H.J., Yang, S.J.: Nutritional Factors Affecting Mental Health. Clinical Nutrition Research. 5, 143–152 (2016). doi:10.7762/cnr.2016.5.3.143
 34. Coppen, A., Bolander-Gouaille, C.: Treatment of depression: time to consider folic acid and vitamin B12. J. Psychopharmacol. (Oxford). 19, 59–65 (2005). doi:10.1177/0269881105048899
 35. Das Wichtigste über die Alzheimer-Krankheit . DAlzG, https://www.deutsche-alzheimer.de/die-krankheit/die-alzheimer-krankheit.html
 36. Are You Vitamin B12 Deficient?, https://draxe.com/b12-injections/
 37. Butler, C.C., Vidal-Alaball, J., Cannings-John, R., McCaddon, A., Hood, K., Papaioannou, A., Mcdowell, I., Goringe, A.: Oral vitamin B12 versus intramuscular vitamin B12 for vitamin B12 deficiency: a systematic review of randomized controlled trials. Fam Pract. 23, 279–285 (2006). doi:10.1093/fampra/cml008
 38. Vidal-Alaball, J., Butler, C.C., Cannings-John, R., Goringe, A., Hood, K., McCaddon, A., McDowell, I., Papaioannou, A.: Oral vitamin B12 versus intramuscular vitamin B12 for vitamin B12 deficiency. Cochrane Database Syst Rev. CD004655 (2005). doi:10.1002/14651858.CD004655.pub2
 39. Vitamin-B12-angereichertes Zahngel für Vegetarier - BZfE, https://www.bzfe.de/inhalt/vitamin-b12-angereichertes-zahngel-fuer-vegetarier-alternative-zu-nahrungsergaenzungen-29020.html
 40. Vegane Ernährung, https://www.ernaehrungs-umschau.de/print-artikel/11-07-2014-vegane-ernaehrung-teil-2/
 41. Read “Dietary Reference Intakes for Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate, Vitamin B12, Pantothenic Acid, Biotin, and Choline” at NAP.edu.
"